Nachtopvang 't Sas biedt deze winter extra slaapplekken aan thuislozen

15
nov
2023

Sinds woensdag 15 november biedt OCMW-welzijnsvereniging 't Sas weer winteropvang aan voor dak- en thuislozen in Brugge. De capaciteit werd met 16 extra bedden verhoogd in het vroegere WZC Minnewater. "Zo kunnen we gedurende de winterperiode nu 26 veilige overnachtingen bieden aan mensen die anders 's nachts op straat moeten slapen," zegt Thibault Jonckheere, coördinator van Welzijnsvereniging 't Sas.

"Net als elk jaar bieden we de vertrouwde formule 'bed, bad, brood (maaltijd met soep)' aan. De mensen die hier overnachten, hebben de mogelijkheid om zich te wassen en met een goed gevulde maag bij ons te vertrekken. Bovenop deze dienstverlening bieden onze medewerkers begeleiding aan bezoekers in hun zoektocht naar een oplossing voor hun huisvestingsprobleem.

Nachtopvang in voormalig WZC Minnewater

"Sinds de verhuizing naar de nieuwe campus Sint-Pietersmolenwijk dit voorjaar kwam het woonzorgcentrum Minnewater leeg te staan," legt Pablo Annys, schepen van Sociale zaken, uit. "In afwachting van de komst van het Huis van de Bruggeling biedt het gebouw nu tijdelijk onderdak aan onder meer de Stedelijke Kunsthumaniora. Daar komt nu de winteropvang bij, die tot eind maart gebruik zal maken van de locatie in de Sebrechtsstraat."

"Nieuw dit jaar is de aanwerving van een nachtwaker om de opvang mee in goede banen te leiden," vervolgt Thibault Jonckheere. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat we mensen nog beter kunnen begeleiden richting een stabiele huisvestingssituatie. Deze uitbreidingen zijn mee mogelijk gemaakt dankzij steun van de Provincie West-Vlaanderen die, naast de gebruikelijke financiële steun, extra middelen voorziet om dak- en thuisloosheid te bestrijden."

Opvang overdag en zondagsopening

"Dankzij de subsidies van de provincie, én de helpende handen van medewerkers en vrijwilligers, kunnen we een belangrijke doelstelling uit het lokaal sociaal beleidsplan van Stad Brugge realiseren: namelijk dat niemand tegen zijn wil op straat moet slapen," benadrukt Pablo Annys.

Op verschillende locaties in Brugge kunnen thuislozen gedurende de dag onderdak krijgen om op adem te komen. Dat gebeurt onder meer in het inloophuis 't Sas. De openingsuren werden hiervoor aangepast, zodat de bezoekers ook op zondag van 9 tot 13 uur wat tijd binnen kunnen doorbrengen. "Voor de zondagsopeningen kunnen we een beroep doen op medewerkers vanuit het CAW, het OCMW, vzw Wieder en Uze Plekke," zegt Thibault Jonckheere. "Onze nacht- en winteropvang zouden trouwens niet mogelijk zijn zonder bijkomende hulp van vrijwilligers. Hun inzet en enthousiasme zijn erg belangrijk voor de werking."

Wie zin en tijd heeft om als vrijwilliger af en toe een handje te helpen, kan contact opnemen met nachtopvang@sasbrugge.be

Een bed reserveren voor de winteropvang kan op het gratis nummer 0800 200 09, telkens van 11 tot 12 uur. Ook mensen zonder papieren kunnen van deze dienstverlening gebruikmaken. 

Deel deze pagina