Hulp rond budget en schulden

Deze hulpverleningen worden aangeboden door de dienst budget- en schuldhulpverlening:

Op de zitdag kan je een éénmalig advies budget- en schuldhulpverlening krijgen. Dit kan bestaan uit: onderhandelen met een schuldeiser, factuur of contract bekijken, doorverwijzen naar een andere dienst, ...

Bij budgetbegeleiding staan betrokkenen zelf in voor hun dagelijks beheer en betalingen. Deze hulpverlening wordt gekozen wanneer cliënten geen of weinig schulden hebben, maar enkel nood hebben aan ondersteuning. Via budgetbegeleiding wordt gezorgd voor een overzicht van het budget, tips om te besparen en om het geld beter te beheren

Budgetbeheer is een systeem waarbij het volledige inkomen wordt beheerd door het OCMW. Het OCMW staat in voor alle betalingen van de cliënt.

Collectieve schuldenregeling is een procedure via de arbeidsrechtbank. OCMW Brugge wordt aangesteld als schuldbemiddelaar. De schuldbemiddelaar maakt een aanzuiveringsregeling op en moet daarbij een evenwicht vinden tussen jouw belangen en die van je schuldeisers:

  • jij moet op een menswaardige manier kunnen leven;
  • je schuldeisers hebben recht om betaald te worden.

Een budgetcoach komt bij jou langs om samen met jou te bekijken hoe je zelf je eigen budget kan beheren. Je krijgt gratis tips en advies over administratie, budgetplanning, (online) bankieren, boodschappen doen, veilig gebruik van PC/laptop/tablet/smartphone en nog veel meer.

Daarnaast organiseren we allerlei vormingen en workshops. Meer info vind je hier.

De Budgetgazet is er ook: een waslijst tips, leuke weetjes en handige manieren om je budget onder controle te houden. We vullen ze geregeld aan en je kunt ze 24u/24 raadplegen via deze link.

Voorwaarden

Wij zijn er voor iedereen die problemen heeft met schulden (de afbetaling van leningen, consumentenkredieten, hypothecaire lening, beslag op inkomen of op goederen, ...). Ook mensen die geen schulden hebben, kunnen bij ons terecht.

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor een collectieve schuldenregeling:

Elke natuurlijke persoon (die geen ondernemer is) kan, indien hij niet in staat is om op duurzame wijze zijn opeisbare of nog te vervallen schulden te betalen en voor zover hij niet kennelijk zijn onvermogen heeft bewerkstelligd, bij de Arbeidsrechter een verzoek tot het verkrijgen van een collectieve schuldenregeling indienen.

Procedure

Zitdag OCMW Brugge - Ruddershove 4 zonder afspraak maandag van 8.30 tot 11.30 uur dinsdag van 13 tot 16 uur

Zitdag OCMW Brugge - Hoogstraat 9 zonder afspraak donderdag vanaf 8.30 uur, aanmelden kan tot 11.45 uur

Meebrengen

Je elektronische identiteitskaart en alle nuttige documenten betreffende je inkomsten, kosten en schulden

Deel deze pagina