Kinderdagverblijf De Kleine Wereld opent officieel de deuren met babyborrel

13
jan
2020

Zondag 12 januari opende het Kinderdagverblijf De Kleine Wereld op Ruddershove officieel de deuren met een geanimeerde “babyborrel”, in aanwezigheid van medewerkers, ouders die een beroep doen op de kinderopvang en hun spruiten, en verantwoordelijken van het OCMW Brugge en Welzijnsvereniging De Blauwe Lelie.

Het bestaande kinderdagverblijf De Blauwe Lelie is grondig gerenoveerd, en werd daarnaast stevig uitgebreid met een nieuwbouw. Zo ontstond De Kleine Wereld, dat nu de opvanginitiatieven De Blauwe Lelie en Knuffel onder één dak brengt.

Het verhaal van deze verbouwing/nieuwbouw begint al op 1 september 2014, toen de Brugse stedelijke opvanginitiatieven werden ondergebracht in de Welzijnsvereniging De Blauwe Lelie van het OCMW Brugge. Dit had vanzelfsprekend een betekenisvolle impact op de medewerkers – niet in het minst die van Knuffel. Door de technische en bouwkundige toestand van het gebouw, moesten zij hun vertrouwde stek in de Ledeganckstraat verlaten. Knuffel werd als tijdelijke oplossing ondergebracht in modulaire units, naast het kinderdagverblijf De Blauwe Lelie.

In september 2017 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw – later dan voorzien, onder meer door het herbekijken van het grondplan om de ruimte zo veel mogelijk te benutten en de wens om het aantal kindplaatsen uit te breiden met 8 plaatsen.

Tegelijk was het besef gegroeid dat er in De Blauwe Lelie meer renovatiewerken nodig waren dan oorspronkelijk gedacht – door dakperforaties, ontbrekende ventilatie, een tekort aan ruimtes, leefruimtes die een verzorgingseiland konden gebruiken, enzovoort.

“Omdat wij een kwalitatieve, voldoende en toegankelijke kinderopvang hoog in het vaandel voeren, werden ook hiervoor uiteraard de nodige budgetten voorzien”, zegt schepen Pablo ANNYS.

Geen verbouwingen zonder vertragingen, maar uiteindelijk kon eind november 2019 de langverwachte verhuizing plaatsvinden. Sindsdien zitten Knuffel en De Blauwe Lelie op één locatie: De Kleine Wereld. Deze locatie beslaat ruim 1700 m² en biedt plaats aan 101 kinderen, met alle nodige infrastructuur die bij een moderne en kwalitatieve kinderopvang past.

De “babyborrel” betekent niet dat deze “kindercampus” al helemaal voltooid is. “Onze welzijnsvereniging De Blauwe Lelie is immers ambitieus, en heeft nog heel wat projecten in petto”, zegt Pablo ANNYS. “Een borstvoedingsvriendelijke kinderopvang is er één van. Een tweede is een avontuurlijke tuin, waar de kinderen veilig kunnen ravotten. Die hopen we zo snel mogelijk te kunnen realiseren.”

Deel deze pagina