Winteropvang dak- en thuislozen breidt capaciteit coronaveilig uit

17
nov
2020

Vereniging ’t Sas van OCMW Brugge biedt opnieuw winteropvang aan voor dak- en thuislozen in Brugge. In de nachtopvang in de Havenstraat zijn nu 18 bedden beschikbaar voor een veilige overnachting: 8 meer dan tijdens de lente- en zomermaanden.

“Dit jaar gaat de winteropvang van welzijnsvereniging ’t Sas wat vroeger in dan gewoonlijk. Dat heeft te maken met de verstrengde coronamaatregelen,” zegt coördinator Thibault Jonckheere. “Sinds eind oktober boden we in de nachtopvang in de Havenstraat al 14 bedden aan: 4 meer dan normaal. Begin november voegden we daar nog eens 4 plaatsen aan toe, waardoor we nu tot eind maart een capaciteit van 18 bedden garanderen. Ook bij de winteropvang werken we volledig coronaproof. We voorzien schuttingen in sommige kamers, mensen die overdag al met elkaar optrekken, worden in bubbels bij elkaar gelegd, en zo meer.”

De nachtopvang in de Havenstraat houdt zich ook aan de algemene veiligheidsmaatregelen, en daar komt extra werk bij kijken. “Het team van de nachtopvang engageert zich om bij alle bezoekers de temperatuur te meten en ze de handen te laten wassen,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “We vragen mensen om op de kamer te eten en geen gebruik te maken van de leefruimte. In het hele gebouw geldt een mondmaskerplicht. Zo kunnen we de dak- en thuislozen de vertrouwde formule ‘bed, bad, brood’ blijven aanbieden in een aangename omgeving. Daardoor hoeven ze niet op straat te overnachten en kunnen ze hier ’s morgens met een gevulde maag vertrekken.”

“We zijn blij dat we deze dienstverlening, met de gewaardeerde steun van de provincie West-Vlaanderen, in deze moeilijke periode kunnen aanbieden,” zegt Thibault Jonckheere. “Ook in tijden van crisis willen we paraat staan voor wie het moeilijk heeft. Dat gebeurt in de nachtopvang met bed, bad en brood en met een luisterend oor – allemaal op een veilige afstand. Voor deze winterperiode hebben we Samuel Shuqha als nieuwe collega aangeworven. Hij is ’s avonds aanwezig om collega’s en vrijwilligers te ondersteunen. Wie zelf zin en tijd heeft om als vrijwilliger een handje te helpen in de nachtopvang, mag zich altijd aanmelden via nachtopvang@sasbrugge.be

Een bed reserveren in de winteropvang kan elke dag van 11 tot 16 uur op het gratis nummer 800 200 09.

Bekijk hier de videoreportage:

Deel deze pagina