Anderstalige nieuwkomers ontvangen hun 'Ta(a)lent'-attesten

5
jul
2019

'Ta(a)lent' verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt

In het lokaal dienstencentrum Van Volden in Brugge kregen de 9 cursisten van het huidige 'Ta(a)lent'-project hun attest uitgereikt. De 'Ta(a)lent'-projecten, een samenwerking tussen de dienst Trajectbegeleiding van het OCMW Brugge en de vormingsorganisatie Vokans, helpen mensen die onvoldoende Nederlands kennen, doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

De eerste keer dat het OCMW Brugge een project hier rond opstartte, was begin februari 2011 onder de naam 'Trajectoriëntering met Taalondersteuning'. Eind 2012 werd gekozen voor de definitieve naam 'Ta(a)lent'. Acht jaar later hebben we inmiddels 17 projecten achter de rug.

“Zelfs met ons uitgebreid aanbod hulpverlening, stelden we vast dat het voor sommige doelgroepen niet voldoende effectief was”, legt schepen van sociale zaken Pablo Annys uit. “Aangezien we een beleid voeren om zo weinig mogelijk Bruggelingen door de mazen van het net te laten glippen, starten we projecten om hieraan tegemoet te komen. ‘Ta(a)lent’, voor mensen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn om te kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt, is er één van.”

Elk 'Ta(a)lent'-project duurt zes maanden, en daarin wordt gewerkt rond drie thema’s:
- Taal, met de klemtoon op mondelinge communicatie, in functie van oriëntering en de zoektocht naar opleidingen en werk.
- Oriëntering, met onderwerpen als persoonlijke en maatschappelijke vorming, zelfstandigheid en zelfredzaamheid, de eigen kwaliteiten en beperkingen, toekomstverwachtingen, vrije tijd….
- Stages, die de deelnemers een stuk sterker maken om de arbeidsmarkt te betreden.

Aan het voorjaarsproject 2019 namen 9 cursisten deel uit Syrië, Afghanistan, Iran, Rwanda, Palestina, Georgië en Tibet. Eén van de deelnemers kon aan het werk bij het Rijksarchief, een andere kwam terecht in ’t Roodhof in Oostkamp. Iemand deed stage in de technische dienst van het OCMW, en ook in dagverzorgingscentrum Den Erker was er plaats voor een stagiaire. In het WOK-houtatelier kon één van de deelnemers werken als schrijnwerker, en in sociaal restaurant Pas Partout was iemand aan de slag als keukenmedewerker. Ook bij kinderdagverblijf Knuffel en WZC Ter Potterie waren “Ta(a)lent”-stagiairs welkom.

Op 2 september gaat een nieuw “Ta(a)lent”-project van start, met opnieuw een twaalftal cursisten, dat loopt tot eind januari 2019.

Deel deze pagina