Studenten helpen bij tweede coronaprik WZC De Zeventorentjes

3
feb
2021

In Mintus-woonzorgcentrum De Zeventorentjes vond de tweede vaccinatieronde tegen Covid-19 plaats. De bewoners kregen half januari al hun eerste prikje, en zijn nu maximaal beschermd tegen het coronavirus. Laatstejaarsstudenten van Vesalius Verpleegkunde Brugge hielpen bij het vaccineren.

Bekijk hier de videoreportage:

“We hebben voor dit moment een beroep gedaan op tien laatstejaarsstudenten die verpleging studeren aan Vesalius in Brugge,” zegt Bart De Troyer, directeur van WZC De Zeventorentjes. “Enkele zorgmedewerkers gaven vorming via een instructiefilmpje en lieten de studenten oefenen met demomateriaal. Onder toezicht van de teamcoaches en verpleegkundigen, mochten de studenten daarna de vaccins optrekken uit de flacons en aan de bewoners geven. Waar nodig gaven de leerkrachten van Vesalius ondersteuning.”

Door de samenwerking met studenten en leerkrachten, profileren WZC De Zeventorentjes en welzijnsvereniging Mintus zich bewust als een leercentrum. “Het is een inspirerende kruisbestuiving,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale zaken en voorzitter van Mintus. “De woonzorgcentra van Mintus zijn niet alleen een plek waar ouderen komen wonen en verzorgd worden. We geven er ook werk aan gedreven en gepassioneerde zorgmedewerkers, en bieden starters in de zorgsector maximale kansen om ervaring op te doen.”

Nu het tweede vaccin is uitgedeeld, genieten de bewoners de best mogelijke bescherming tegen het coronavirus. Parallel met WZC De Zeventorentjes krijgen ook de bewoners van de andere Mintus-woonzorgcentra eerstdaags hun tweede coronaprik. In totaal gaat het om 765 bewoners, en wordt een vaccinatiegraad van 99% behaald.

“Het stemt ons hoopvol, dat we deze horde genomen hebben en de bewoners nu weten dat het gevaar een beetje geweken is,” zegt Frank Debaere, adviseur Seniorenzorg. “Familie en naasten van de bewoners werden nauw betrokken bij en maximaal geïnformeerd over deze vaccinatiestrategie, en iedereen reageerde positief. Tegelijk moeten we waakzaam blijven en onze meest kwetsbare bewoners beschermen. Voor een versoepeling van de bezoekregeling in onze wzc’s is het wachten op richtlijnen van de overheid.”

De vaccinatie van het personeel in de Mintus-woonzorgcentra wordt zo snel mogelijk verder gepland en afgewerkt.

Deel deze pagina