Stad Brugge en OCMW lanceren fietslease voor medewerkers

21
sep
2023

Vanaf 1 januari 2024 kunnen medewerkers van Stad Brugge en OCMW Brugge en welzijnsverenigingen ervoor kiezen om een fiets te leasen. 

Stad Brugge is koploper als het op duurzaam woon-werkverkeer aankomt. “Maar liefst 62% van alle collega’s komt regelmatig met de fiets naar het werk. We willen als Stad de lat echter nog hoger leggen en maken het met deze leasing voor onze medewerkers nog aantrekkelijker om met de fiets naar het werk te komen”, zegt schepen van Personeel & Organisatie Pieter Marechal.

Schepen van sociale zaken Pablo Annys: “Bij het OCMW Brugge & welzijnsverenigingen komt ongeveer 50% van het personeel regelmatig met de fiets naar het werk. In ons bestuursakkoord staat dat we dit percentage nog willen doen toenemen. Het fietslease-project is ook voor ons een ideaal middel om deze doelstelling te realiseren.

Medewerkers die op dit aanbod ingaan, kunnen een gewone of elektrische fiets huren voor een periode van drie jaar. Ze betalen deze huur via de eindejaarstoelage.Na die drie jaar kunnen ze ervoor kiezen de fiets te kopen tegen de restwaarde. Leasing is een all-in-formule. De medewerker huurt dus niet alleen een zelfgekozen fiets, maar betaalt ook een verzekering. Men kan ook nog kiezen voor accessoires of fietsbijstand Door een fiets te leasen kan men tot 40 procent besparen ten opzichte van een privéaankoop”, zegt schepen Pieter Marechal.

Schepen Annys: “Naast het interessante financiële aspect van de fietslease zijn er tal van andere voordelen: Fietsen is duurzaam, het vermindert files met de auto en het bevordert de lichamelijke fitheid en gezondheid wat dan weer zorgt voor een stijging van de productiviteit doordat er minder afwezigheden zijn wegens ziekte. Fietsen is met andere woorden maatschappelijk winstgevend.”

Stad Brugge en OCMW Brugge maken voor het systeem van fietslease gebruik van de raamovereenkomst die Provincie West-Vlaanderen afsloot met Cyclis Bike Lease. Dit nieuwe aanbod wordt op 25 september ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deel deze pagina