Vereniging Ruddersstove en OCMW Jabbeke slaan de handen in elkaar

8
jul
2019

De welzijnsvereniging Ruddersstove (OCMW Brugge) en OCMW Jabbeke gaan samen maaltijdzorg voor het Brugse Ommeland aanbieden. De samenwerking startte op 1 juni.

Ruddersstove en OCMW Jabbeke zullen voortaan kwetsbare personen met een maaltijdzorgnood bedienen, net als de dienstencentra, dagverzorgingscentra, woonzorgcentra, kinderdagverblijven en voorzieningen voor personen met een handicap.

“De eerste contacten tussen beide organisaties waren er eind 2018 al", legt schepen Pablo Annys uit. "OCMW Jabbeke was gewonnen voor de aanpak en visie van het maaltijdzorgplatform Brugge Ommeland, dat Ruddersstove in november 2017 lanceerde. Na een rondleiding in de keukens van Ruddersstove, een demo van het maaltijdzorgplatform en een proefsessie in het buurthuis ‘De Post’, bleek het vertrouwen wederzijds. Omdat beide OCMW’s belang hechten aan een klantgerichte zorgverlening met een maatschappelijke meerwaarde, is een overeenkomst voor samenwerking op papier gezet.”

De samenwerking tussen Ruddersstove en OCMW Jabbeke is officieel sinds 1 juni. “Zo kan ook OCMW Jabbeke de ondersteuning voor thuiswonende senioren versterken”, gaat Pablo Annys verder. “Er is in de hele regio voortaan een uitgebreid aanbod van zowel koude als warme maaltijden, zo veel mogelijk bereid volgens de wensen van de klant. Uiteraard nemen we alle regels voor voedselkwaliteit en -veiligheid in acht. Elke klant en zorgvrager kan zijn of haar dossier 7/7 opvolgen via een uitgekiende dienstverlening.”

Naast zorg voor de maaltijden resulteert de nieuwe samenwerking bovendien in een brede zorg op maat voor wie maaltijden afneemt. Pablo Annys: “De maaltijdbezorgers hebben aandacht voor sociale noden, zelfredzaamheid, vereenzaming en het valrisico. Ons personeel weet dat hygiëne en ‘ruimte voor vragen’ essentiële pijlers in de dienstverlening zijn. De maaltijdbezorgers zijn het directe aanspreekpunt van ons cliënteel. Zorgvragen zullen ons bereiken via een speciale app, die verbonden is met het Maaltijdzorgplatform Brugge Ommeland en met de maatschappelijk werkers van het OCMW Jabbeke. Zo kunnen we vlot inspelen op eventuele knelpunten.”

In buurthuis De Post in Jabbeke zullen vanaf het najaar ook maaltijden aangeboden worden voor wie graag in gezelschap eet. Het aanbod is bijzonder uitgebreid, en houdt rekening met eventuele diëten of texturen die de klant verkiest. “Zo levert de samenwerking tussen Welzijnsvereniging Ruddersstove en OCMW Jabbeke niet alleen kwalitatieve maaltijdzorg op, maar investeren we ook in het sociale aspect van tafelen. Dat is minstens even belangrijk als wat mensen op hun bord geserveerd krijgen”, aldus nog Pablo Annys.

Deel deze pagina