OCMW, Stad Brugge en CAW verlichten corona-eenzaamheid met tal van initiatieven

14
dec
2020

Verlichte buurten, postkaartjes en doodgewone babbels… zijn maar enkele van de initiatieven die OCMW Brugge en de welzijnsverenigingen dit najaar (weer) nemen om samen de corona-eenzaamheid te verlichten. Ook tijdens de tweede lockdown wil het OCMW mensen de hand reiken en een verbindende rol opnemen in bewogen tijden.

“We hebben de voorbije weken kosten noch moeite gespaard om Bruggelingen op de één of andere manier een goed gevoel te geven,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “Op 27 november ging het lichtfestival ‘Wintergloed’ van start. We hebben ook de actie ‘VerLICHT je buurt’ gepromoot. Met een buurtcheque konden mensen tot 200 euro investeren in lichtjes, raamkrijt, tuinkaarsen en kerstversiering. Zo brengen we een aangename sfeer in de Brugse buurten, in een periode waarin veel mensen binnen zitten en weinig sociaal contact hebben. Zowat 200 Bruggelingen zijn inmiddels op die oproep ingegaan.”

Naast ‘VerLICHT je buurt’ promootte OCMW Brugge vanuit ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’, samen met de Vrijwilligerscentrale en Brugge Solidair!, een schrijfactie voor zijn inwoners.

“We delen sinds eind november gratis postkaarten uit om een boodschap van verlichting op te schrijven,” zegt schepen van Jeugd en Preventie Mathijs Goderis. “Het kaartje kan je bij buren of kennissen in de bus steken of gewoon versturen. Intussen hebben buurtcomités, enthousiaste burgers, scholen, organisaties en bedrijven al 20.000 kaartjes opgehaald. Eenzame of kwetsbare mensen in de buurt ontvangen op die manier een warm woord en wat steun. Bovendien leren we kinderen omgaan met eenzaamheid en armoede. Zij droppen een berichtje in de eigen omgeving, of geven de bewoners van de woonzorgcentra op een originele manier een schouderklopje.”

Ook het CAW heeft zijn schrijfactie van de eerste coronagolf hervat. De gedetineerden van de Brugse gevangenis hebben al ruim 800 kaartjes geschreven aan bewoners van de Brugse woonzorgcentra en assistentiewoningen.

“Al deze acties om de corona-eenzaamheid te verlichten, zijn een onverdeeld succes,” zegt projectmedewerker Deborah Vandenberghe. “We gaan er dus nog even mee door en roepen inwoners van de stad op om een steentje bij te dragen. Wie graag nog een lading postkaartjes aanvraagt, kan terecht in de hoofdzetel  van het OCMW op Ruddershove, in de Hoogstraat 9 of in de verschillende filialen van de Openbare Bibliotheek Brugge. Zo geven we allemaal hetzelfde signaal: dat we voor mekaar zorgen in deze moeilijke tijden, dat we wat hoop en licht verspreiden en uitkijken naar een beter 2021.”

Ook het Meldpunt Eenzaamheid schiet zijn doel niet voorbij. Mensen die eenzaam zijn of, mede door de lockdown, met problemen van allerlei aard kampen, kunnen het meldpunt spontaan aanspreken voor hulp of ondersteuning. “Veel mensen kennen de weg naar het Meldpunt Eenzaamheid al, anderen moeten die drempel nog over,” zegt Pablo Annys. “Dit najaar ontvingen we al een dertigtal meldingen voor onder andere hulp in huis, gezelschap om een wandeling mee te maken, of een aanvraag voor de Babbelbuddy’s. De vrijwillige buddy’s bellen mensen die zich eenzaam voelen op voor een hartverwarmende babbel. Daardoor zijn er al mooie vriendschappen op afstand gegroeid. We gaan dus door met dit initiatief en alle andere projecten die de eenzaamheid in Brugge de komende weken en maanden helpen verlichten.”

Bovendien onderstreept Pablo Annys dat ook medewerkers van de welzijnsverenigingen van OCMW Brugge dagelijks oog en oor hebben voor signalen van vereenzaming. “Zo zetten de maaltijdbezorgers van Ruddersstove in op ‘bezorging met een plus’. Wanneer ze bij mensen aanbellen met hun maaltijd, kijken ze naar de voedingsstatus, de nood aan personalisering van maaltijden of aan eventuele hulpmiddelen om vlot te kunnen eten. Bovendien nemen de bezorgers tijd voor een gesprek, of leggen ze klanten wat buurtcentra voor ze kunnen aanbieden.”

Aanvragen voor een Babbelbuddy of andere hulpvragen kunnen doorgegeven worden aan het Melpunt Eenzaamheid: 050 44 80 00 of www.brugge.be/meldpunt.

Wil je graag postkaarten met een hartverwarmende boodschap verzenden? Dan kan je die afhalen bij OCMW Brugge (hoofdzetel Ruddershove 4 / Hoogstraat 9) of in de filialen  van de Openbare Bibliotheek. Voor meer dan 100 exemplaren mail je naar info@eenzaamheidbrugge.be, of bel je 0489 36 20 48.

Deel deze pagina