OCMW Brugge draait de kraan open!

27
mrt
2019

Sinds half maart heeft OCMW Brugge een fikse ommezwaai gemaakt in de ‘waterhuishouding’. In de hoofdzetel op Ruddershove 4 zijn de glazen flessen met drinkwater definitief vervangen door drinkwatertoestellen. De reden? Beter voor het milieu én voor de portefeuille.

Voorzitter Pablo Annys: “Flessenwater was al jarenlang ingeburgerd in onze hoofdzetel. Maar de voorraad voor de ruim 600 medewerkers in de hoofdzetel moet ergens gestockeerd worden: dat neemt veel plaats in. Bovendien is het verplaatsen en naar boven brengen van die bakken, ook erg belastend voor de ruggen van onze logistiek medewerkers. Daar wilden we iets aan veranderen.

In elk verdiepingskeukentje op Ruddershove 4 is nu een toestel geïnstalleerd dat aangesloten is op het drinkwaternetwerk. Je kunt er gekoeld water of water op kamertemperatuur tappen, met of zonder prik.

“Deze ommezwaai is ook voor het milieu een goede zaak”, onderstreept voorzitter Annys. “Bij flessenwater moeten gebruikte flessen immers gereinigd worden voor hergebruik: dat is vervuilend, net als het transport van de flessen van en naar Ruddershove. Bovendien besparen we met de drinkwatertoestellen aardig: het leidingwater kost ongeveer € 5 per 1000 liter, terwijl dat voor flessenwater zo’n € 150 per 1000 liter is. Als je weet dat we hier per jaar zo’n 25.000 liter plat water en 6.000 liter bruisend water verbruiken, dan weet je waar het verschil zit.”

Om de consumptie van leidingwater te stimuleren, krijgt elk personeelslid van de hoofzetel een persoonlijke drinkwaterfles. Daarmee kunnen ze op elk moment een eigen voorraad drinkwater aanleggen op de werkplek. Voor de vergaderlokalen voorziet het OCMW hervulbare glazen kruikjes, met het opschrift ‘plat’ en ‘spuit’.

“We zitten nog heel even in een overgangsperiode, met een laatste voorraad flessenwater en de actieve drinkwatertoestellen. Zodra de klassieke flessen opgebruikt zijn, sluiten we dit hoofdstuk definitief af”, aldus nog Pablo Annys.

Deel deze pagina