OCMW biedt ICT-hulp aan gezinnen tijdens crisis

25
mrt
2020

De overheid heeft het advies gegeven zo veel mogelijk thuis te werken, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hierdoor moeten ook kwetsbare gezinnen meer tijd thuis doorbrengen, vaak met beperkte ontspanningsmogelijkheden. Wanneer ze geen computer hebben, is het voor kinderen extra moeilijk om schoolopdrachten af te werken en leerstof bij te houden. OCMW Brugge wil ze helpen en tegemoetkomen.

“Met de steun van Oxfam Solidariteit kunnen gezinnen vanaf nu, onder bepaalde voorwaarden, 100 euro korting krijgen bij de aankoop van een tweedehandscomputer”, zegt schepen Pablo Annys. “Dit geldt voor gezinnen die door het OCMW worden begeleid en over een beperkt budget beschikken. Oxfam Solidariteit in de Leopold II-laan biedt verschillende computerpakketten aan. In overleg met de maatschappelijk werkers kunnen gezinnen aangeven welk type pc ze verkiezen. Wij helpen hen bij de aankoopprocedure en verzorgen de handling, omdat de winkel zelf gesloten is. Wanneer we meer materiaal ter beschikking krijgen, breiden we deze dienstverlening mogelijk uit naar gezinnen die begeleid worden door andere diensten en organisaties, of een inkomen onder de armoedegrens hebben.”

Naast hardware biedt OCMW Brugge ook brede ICT-ondersteuning voor kwetsbare doelgroepen. Wanneer gezinnen een pc ter beschikking hebben, kunnen ze immers niet altijd printen of het internet raadplegen. “Ook daar passen we in deze crisistijd een mouw aan”, zegt Pablo Annys. “Telenet biedt deze doelgroep in heel Vlaanderen een gratis wifi-aansluiting, die tot 30 juni actief is. Technische ondersteuning via een gratis telefoonnummer is inbegrepen. We maken dankbaar gebruik van dit aanbod voor gezinnen met schoolgaande kinderen die bij OCMW Brugge in begeleiding zijn. Het Netwerk Vrijetijdsparticipatie volgt alle aanvragen op.”

Ook voor het afdrukken van onlineopdrachten springt het Netwerk Vrijetijdsparticipatie bij. Kwetsbare leerlingen die dringende taken willen printen, kunnen die vanaf nu mailen naar vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be. Prints worden opgestuurd, of als het dringend is, kunnen de leerlingen ze ophalen in de Hoogstraat 9.

Goed werkend ICT-materiaal schenken

En er is nog meer: ook lokale handelaars engageren zich om kwetsbare gezinnen in deze periode aan een computer te helpen.

“De Computerkliniek uit Assebroek stelde deze week een aantal toestellen ter beschikking voor kwetsbare gezinnen”, vertelt schepen Minou Esquenet, bevoegd voor onder andere Smart city en Facilitair beheer. “We roepen alle computerhandelaars in de stad en regio Brugge op om, indien mogelijk, hetzelfde te doen. Het materiaal brengen we op een centraal inzamelpunt bijeen, zodat het in een goede toestand naar de betrokken gezinnen kan vertrekken. Daarnaast zoekt Huis van het Kind Brugge volop naar burgers, bedrijven en organisaties die goed werkend ICT-materiaal willen schenken. Geïnteresseerden mogen zich melden bij het Huis van het Kind. Ik ben ervan overtuigd dat we, in deze bijzonder moeilijke tijden, met dit brede engagement onderwijsongelijkheid een halt kunnen toeroepen.”

Ben je handelaar in ICT-hardware/software of wil je meer weten over de voorwaarden voor korting bij de aankoop van een pc? vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be
T 050 32 74 96

Wil je ICT-materiaal bezorgen aan Huis van het Kind Brugge? laurence.coene@huisvanhetkindbrugge.be
T 050 47 55 15

Deel deze pagina