Kleurrijke "Pretsculpturen" sieren nieuw speelpleintje in Zeebrugge

10
jun
2021

Op het grasveld in de Venetiëstraat in Zeebrugge waar zich vroeger een schooltje bevond, staan nu “Pretsculpturen”. Deze installaties werden gemaakt door kinderen van onder meer Z-art, Buurtsport en de Zeebrugse Stationswijk, in samenwerking met het Openbaar Kunstkabinet, een mobiel kunstatelier, van Katrijn Vanaelst. Zo is meteen ook een origineel en creatief speelpleintje uit de grond gestampt. Het initiatief komt van het Buurtgericht Netwerk Zeebrugge.

 

Bekijk hier de videoreportage:

In de pretsculpturen komen kunst en spel samen. “Kinderen zijn erg nieuwsgierig. Terwijl volwassenen gemiddeld drie tot zes oplossingen bedenken voor een probleem, bedenkt een kind er tien keer zoveel,” zegt kunstenares Katrijn Vanaelst. “Dat denkproces inspireert me om geregeld met kinderen aan de slag te gaan, en ze te laten creëren vanuit hun onbevangen kijk op de wereld. Creativiteit en spel zijn erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Kinderen leren samenwerken, andere ideeën ontdekken en diversiteit waarderen. Installaties bouwen geeft ze zelfvertrouwen.”

Het traject in aanloop naar de pretsculpturen begon eind april. Een aantal kinderen tussen 5 en 14 jaar uit Zeebrugge kwamen een paar keer samen en gingen onder begeleiding van Katrijn aan de slag. Op basis van een grondplan kregen de pretsculpturen in de Venetiëstraat steeds meer vorm. Door dit project is een aangename speelruimte gecreëerd, in een wijk waar die eerder beperkt is.

“Het mooie aan dit project is dat de kinderen hun fantasie de vrije loop konden laten,” zegt Mathijs Goderis, schepen van Jeugd. “Dit is een unieke vorm van hedendaagse kunst, met de handtekening van de allerjongste inwoners van de stad.”

De pretsculpturen geven kleur aan de stationswijk in Zeebrugge en nodigen buurtbewoners en voorbijgangers uit om ernaar te kijken en erdoor verrast te worden.

“We zijn heel blij dat Katrijn met haar Openbaar Kunstkabinet deze opdracht voor haar rekening heeft genomen,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “Nu Brugge en Zeebrugge volop baden in de artistieke sfeer van de Triënnale, vinden we het geweldig dat deze pretsculpturen een plaats krijgen in de wijk. Ze bewijzen dat kunst niet alleen iets is voor en van grote mensen. De stad is gevuld met jonge creatievelingen. Als we ze een platform en de juiste middelen geven, en het buurtwerk erbij betrekken, zijn ze tot fantastische dingen in staat.”

Deel deze pagina