Inloophuis 't Sas viert 15de verjaardag

23
dec
2019

Inloophuis ’t Sas is al vijftien jaar een unieke ontmoetingsplek in het hartje van Brugge. Eind 2004 werd het officieel geopend met – hoe kon het ook anders – een kerstfeestje.

Hier, vlakbij het Minnewater, zet het inloophuis de deur open voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die (tijdelijk) moeilijk of geen aansluiting vinden met de samenleving.

“We mogen dit inloophuis gerust één van de warmste locaties van de stad noemen”, zegt schepen Pablo ANNYS. “In Inloophuis ’t Sas kunnen bezoekers terecht voor een kop koffie, een kom soep, een ontbijt, frisdrank en, indien ze daar nood aan hebben, een deugddoende babbel.”

De groepsmedewerkers van het Inloophuis organiseren heel wat activiteiten voor de bezoekers. Die kunnen ook gratis gebruikmaken van een computer en een wifiverbinding.

Maar ook aan de meest eenvoudige en aangename zorg wordt gedacht. Bezoekers aan Inloophuis ’t Sas kunnen een douche nemen, of de wasmachine en droogkast gebruiken.

Mensen zonder onderdak kunnen hier zelfs een postadres aanvragen, of een kastje gebruiken om wat persoonlijke spullen in onder te brengen.

Bezoekers die met een prangende vraag zitten of hun verhaal eens willen delen, kunnen terecht bij de onthaalmedewerker. Er is steeds een ervaringsdeskundige aanwezig voor een “steun- en leungesprek”.

Inloophuis ’t Sas zoekt voortdurend nieuwe manieren om een hand uit te steken naar de meest kwetsbare groepen in de stad. Zo is hier sinds december 2017 elke vrijdag een antennepost van Dokters van de Wereld geopend. Mensen die om de één of andere reden moeilijk toegang hebben tot reguliere medische zorg, kunnen hier rekenen op een gratis consultatie bij de dokter en een verpleegkundige.

“De werking van Inloophuis ’t Sas stoelt in grote mate op de inzet van de vele vrijwilligers: de barvrijwilligers, de ‘sanisasser’, de vele mensen achter de schermen die de afwas doen of soep bereiden… de taken die zij volbrengen, zijn essentieel voor de goede werking van Inloophuis ‘t Sas. Wij bedanken iedereen die elke dag weer dit mooie verhaal helpt waarmaken”, besluit Pablo ANNYS.

Deel deze pagina