Hulp nodig in corona-tijden?

Hier lees je hoe wij als OCMW hulp bieden tijdens de coronacrisis en welke extra acties we ondernemen. Initiatieven die aansluiten bij onze dienstverlening, vermelden we als de info beschikbaar is.

Opgelet: alle andere info over hulp en diensten tijdens de coronacrisis vind je op www.brugge.be/coronavirus (info over hulp bij boodschappen, intrafamiliaal geweld, eenzaamheid, info voor anderstaligen…). Je kan me vragen en bezorgdheden steeds terecht op het meldpunt van Stad Brugge via 050 44 80 00 (elke werkdag van 8u30 uur tot 17u) of op info@brugge.be.

Voor medische vragen bel je naar je huisdokter. Na de consultatie-uren kun je terecht bij de huisartsenwachtpost op het nummer 1733.

Heb je na het lezen van deze informatie nog een dringende hulpvraag voor het OCMW, neem dan contact op met de dienst Intake op T 050 32 77 70 of op intake@ocmw-brugge.be.

Alleen als bellen of mailen niet lukt, dan kun je uitzonderlijk langsgaan in Hoogstraat 9.

Maaltijden en voeding

Voedselbedeling in Brugge voor kansengroepen:

 • Sint Pieters Steenbrugge: de voedselbedeling van zaterdag 2/05/2020 vindt plaats van 8u tot 11u. Voedselpakketten worden aan de deur overhandigd.
 • Sint Pieters Eet organiseert geen soepcafé tot eind april
 • Het ECOShuis van Ecoliving in de Langestraat is open
 • Ecoliving organiseert voorlopig geen soepcafé in Assebroek
 • Potpourri sociale winkel van Agape (Sint Michielsbeweging) is voorlopig dicht
 • Sociaal restaurant Pas Partout is gesloten
 • Sociaal restaurant Poverello is gesloten

Poverello biedt als alternatief diepvriesmaaltijden aan € 1. Voor warme soep betaal je € 0,20.

Maaltijden en soep kun je ophalen in het Meersenhuis, van maandag tot zaterdag, tussen 11u en 12u. Voor wie dakloos is, wordt de maaltijd of soep opgewarmd. Eten moet je buiten doen.

Sociale kruidenier De Kaba aan het Minnewater blijft open:

maandag van 15:00 tot 18:30
dinsdag van 13:00 tot 16:00
woensdag van 14:00 tot 16:30
donderdag van 14:00 tot 16:30
vrijdag van 13:00 tot 16:00

Personen zonder kaba-pas kunnen een aanvraag doen bij OCMW, Hoogstraat 9 (T 050/32 70 00) of bij het onthaal van CAW Noord-West-Vlaanderen (0800/13 500). In bepaalde gevallen kan je een tijdelijke crisispas krijgen.

Maaltijden aan huis voor 65-plussers:

Maaltijden kunnen thuis geleverd worden. Neem hiervoor contact op met het OCMW / Mintus op T 050 32 78 95 (dienstencentra) of T 050 32 74 41 (zorgverlening Mintus).

Opvang voor dak- en thuislozen

Nachtopvang:
De winteropvang is verlengd tot 3 mei 2020. We hebben 18 plaatsen beschikbaar, verdeeld over de Havenstraat en hotel ’t Putje.

Inbellen kan elke dag vanaf 11u op het gratis nummer 0800 200 09

Opgelet: er gelden veiligheidsmaatregelen in de opvang: temperatuurmeting, ontbijtpakketten, bij aankomst naar de kamer gaan.

Inloophuis:
Het inloophuis is 7 dagen op 7 open van 10u-12u en van 14u-17u30, ook in het weekend. We zijn tijdelijk verhuisd naar LDC Van Volden, Boeveriestraat, Joris Dumeryplein 1. Het aanbod richt zich in de eerste plaats op dak- en thuislozen. Andere mensen wordt verzocht om thuis te blijven.

Je kunt er douchen en de wasmachine en droogautomaat gebruiken. Ook hier zijn er veiligheidsmaatregelen om coronabesmetting tegen te gaan.

Crisisopvang:
De crisisopvang is volledig volzet, ook de doorgangswoningen zijn volledig in gebruik.

Voor meer info:
T 050 32 76 70
info@sasbrugge.be 

Wonen en energie

Ben je op zoek naar onderdak? Dan kun je terecht bij de dienst Intake van het OCMW:
T 050 32 77 70
intake@ocmw-brugge.be 

Heb je vragen over de betaling van je huur of andere vragen in verband met je huisvesting? Neem dan contact op met het woonloket op T 050 47 55 17 of op woonbegeleiding@ocmw-brugge.be 

Kan je de energiefactuur niet betalen of heb je vragen over energie, gas of water? Neem dan contact op met het energieloket op T 050 47 55 13 of op energieloket@deschakelaar.be 

OPGELET: De Vlaamse overheid neemt voor 'wonen en energie’ twee crisismaatregelen:

 • Voor wie door technische werkloosheid minder inkomsten heeft, zal de Vlaamse overheid de water-, gas- en elektriciteitsfactuur 1 maand lang overnemen.
 • In deze periode van uitzonderlijke maatregelen, zullen er geen afsluitingen gebeuren.

Meer info lees je hier.

Bij Fluvius kunnen gezinnen met een budgetmeter onder bepaalde voorwaarden een verlaging van het aflossingsbedrag aanvragen. Voor meer info neem je contact op met het energieloket op T 050 47 55 13 of op energieloket@deschakelaar.be 

Onderwijs en kinderen

Het OCMW biedt gezinnen met schoolgaande kinderen tijdelijk ondersteuning door:

 • de verdeling van gratis tweedehandscomputers of een tegemoetkoming tot € 100 bij de aankoop van een tweedehandscomputer via Oxfam Solidariteit
 • een gratis internetaansluiting, via Telenet Wi-free
 • gratis printservice voor opdrachten en taken die op school ingediend moeten worden

Neem hiervoor contact op met je maatschappelijk werk(st)er bij het OCMW of met vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be 


Ben je dringend op zoek naar opvang voor je kinderen? Dan kun je bij het loket kinderopvang terecht op T 050 47 55 14 of via loket@kinderopvangbrugge.be 

Heb je vragen over je kinderen? Wil je advies over hoe je hen het best informeert over deze situatie? Neem dan contact op met Huis van het Kind Brugge op T 050 47 55 15 of via info@huisvanhetkindbrugge.be 

Heb je vragen over leerstof, schooltaken of wens je ondersteuning voor je kind bij deze opdrachten? Neem dan contact op met de school.

EXTRA: op maandag- en donderdagavond van 20u tot 22u kan je bellen én chatten met Huis van het Kind Brugge. Voor een chatgesprek surf je naar de de Facebookpagina en klik je op ‘Chatbericht sturen’.

Senioren

Senioren zijn een extra kwetsbare doelgroep tijdens de coronacrisis. Met welzijnsvereniging Mintus doen we er alles aan om hen maximaal te ondersteunen en beschermen. Voorlopig zijn deze maatregelen van kracht:

 • dienstencentra blijven gesloten tot 19 april
 • in de woonzorgcentra en centra voor dagverzorging gelden strikte richtlijnen voor bezoek en verzorging. Raadpleeg ze hier.

Voor meer info kun je terecht op de website van Mintus en op https://www.brugge.be/coronavirus/ouderen

Deel deze pagina