Hulp nodig in corona-tijden?

Op zoek naar hulp tijdens de coronacrisis?

Voor medische vragen bel je de huisdokter. Na de consultatie-uren bel je de huisartsenwachtpost op het nummer 1733.

Heb je andere hulp nodig omwille van corona en het thuisblijven? Of zoek je meer informatie over corona? Surf dan naar www.brugge.be/coronavirus of neem contact op met het meldpunt van de Stad voor (algemene) vragen (elke werkdag van 8.30 uur tot 17 uur) via 050 44 80 00 of op info@brugge.be.

In onderstaande rubrieken lees je hoe wij als OCMW zelf hulp blijven bieden. Je leest ook welke bijkomende acties we doen. Als wij informatie hebben over initiatieven van partners binnen onze thema’s, dan vermelden wij dit.
Let wel: voor alle andere info (bv. info over hulp voor senioren, anderstaligen…), kan je terecht op www.brugge.be/coronavirus.

Heb je na het lezen van deze informatie nog een dringende hulpvraag waarvoor je geen antwoord vindt, neem dan contact op met de intake van het OCMW tel: 050 32 77 70, intake@ocmw-brugge.be.

Lukt dit echt niet, dan kun je uitzonderlijk ook langs gaan in de Hoogstraat 9.

Maaltijden en voeding:

Voedselbedeling in Brugge voor kansengroepen:

 • Sint Pieters Steenbrugge: de voedselbedeling van zat. 28/03 gaat door van 8u-11u.
  De voedselpakketten worden aan de deur afgegeven.
 • Sint Pieters Eet organiseert geen soepcafé tot eind april
 • Het ECOShuis van Ecoliving in de Langestraat is open
 • Ecoliving organiseert voorlopig geen soepcafé in Assebroek
 • Potpourri sociale winkel van Agape (Sint Michielsbeweging) is voorlopig dicht.
 • Sociaal restaurant Pas Partout is gesloten.
 • Sociaal restaurant van Poverello is gesloten.
 • Poverello biedt wel een alternatief met Diepvriesmaaltijd aan 1 euro en Warme soep 0.20 euro cent

De maaltijden en de soep kunnen opgehaald worden in het Meersenhuis - van maandag tot zaterdag tussen 11u en 12u. Voor wie dakloos is wordt de maaltijd of soep opgewarmd. De maaltijden dienen wel buiten genuttigd te worden!

 • De sociale kruidenier De Kaba aan het Minnewater blijft open:
 • Maandag van 15:00 tot 18:30
 • Dinsdag van 13:00 tot 16:00
 • Woensdag van 14:00 tot 16:30
 • Donderdag van 14:00 tot 16:30
 • Vrijdag van 13:00 tot 16:00

Personen zonder kaba-pas kunnen een aanvraag doen bij OCMW, Hoogstraat 9 (050/32 70 00) of Algemeen Onthaal CAW NW-Vlaanderen (0800/13 500). Er kan in bepaalde gevallen een tijdelijke crisispas bekomen worden.

Maaltijden aan huis voor 65-plussers:

Maaltijden kunnen ook thuis geleverd worden. Neem hiervoor contact op met het OCMW / Mintus op het nummer 050 32 78 95 (dienstencentra) of 050 32 74 41 (zorgverlening Mintus).

OPVANG VOOR DAK EN THUISLOZEN

Nachtopvang:
De winteropvang is verlengd tot 30 april 2020.
18 plaatsen winteropvang (Havenstraat + hotel ’t Putje).
Inbellen vanaf 11u naar gratis nr: 0800 200 09

Er zijn extra veiligheidsmaatregelen in de opvang: temperatuurmeting, ontbijtpakketten, bij aankomst naar de kamer gaan.

Inloophuis:
Het inloophuis is 7 dagen op 7 open van 10u-12u en van 14u-17u30, en is verhuisd naar LDC Van Volden (Boeveriestraat, Joris Dumeryplein 1), omdat er daar meer plaats is. Het aanbod richt zich nu vooral op dak- en thuislozen omwille van de vraag aan anderen om thuis te blijven.
Er is douchemogelijkheid en een was- en droogautomaat. Ook hier zijn er veiligheidsmaatregelen genomen om corona-besmetting tegen te gaan.

Crisisopvang:
De crisisopvang is volledig volzet, ook de doorgangswoningen zijn volledig in gebruik.

Voor meer info: ’t Sas Brugge info@sasbrugge.be of 050 32 76 70.

Wonen en energie

Ben je op zoek naar onderdak dan kun je terecht bij de dienst intake van het OCMW: OCMW Brugge, tel: 050 32 77 70, intake@ocmw-brugge.be

Heb je vragen rond de betaling van je huur of andere vragen in verband met jouw huisvesting, neem dan contact op met het woonloket op het nummer 050 47 55 17 of via woonbegeleiding@ocmw-brugge.be.

Kan je de energiefactuur niet betalen of heb je vragen rond energie, gas- of water, neem dan contact op met het energieloket: tel: 050 47 55 13 of via energieloket@deschakelaar.be

Goed om weten: De Vlaamse overheid nam voor het domein ‘wonen en energie’ twee maatregelen.

 • Voor wie door technische werkloosheid minder inkomen heeft, zal de Vlaamse overheid de water-, gas- en elektriciteitsfactuur 1 maand lang overnemen. Daarvoor is per 100.000 werknemers 20 miljoen euro uitgetrokken.
 • In deze periode van uitzonderlijke maatregelen, zullen geen afsluitingen gebeuren.

https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronavirus-covid-19/corona-maatregel-voor-water-gas-en-elektriciteitsfactuur

Onderwijs en kinderen

Het OCMW biedt tijdelijk aan gezinnen met schoolgaande kinderen:

 • de verdeling van gratis tweedehands computers of
 • een tegemoetkoming tot 100 euro in de aankoop van een tweedehands computer (via Oxfam Solidariteit)
 • een gratis internetaansluiting, via Telenet Wi-free
 • gratis afdrukken van opdrachten en taken die door de school gegeven worden

Neem contact op met je maatschappelijk werk(st)er bij het OCMW of met vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Ben je dringend op zoek naar opvang voor jouw kinderen, dan kun je bij het loket kinderopvang terecht: tel: 050 47 55 14 of via loket@kinderopvangbrugge.be.

Heb je vragen over jouw kinderen of ben je op zoek naar advies over hoe je best omgaat met jouw kinderen in deze situatie, neem dan zeker contact op met de Huis van het Kind Brugge: tel 050 47 55 15 of via info@huisvanhetkindbrugge.be

Heb je vragen rond de leerstof, de schooltaken, of weet je niet goed hoe je jouw kinderen kan ondersteunen, neem dan contact op met de school van jouw kinderen. 

EXTRA: op maandag- en donderdagavond van 20u tot 22u kan je ook met ons bellen én chatten! Voor een chatgesprek surf je naar de facebookpagina van Huis van het Kind en klik op ‘Chatbericht sturen’.

Deel deze pagina