GBO Brugge en vzw Feestvarken verdelen verjaardagspakketten aan kwetsbare gezinnen

27
apr
2021

Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Brugge en vzw Feestvarken slaan de handen in elkaar om kinderen uit kwetsbare Brugse gezinnen een onvergetelijke verjaardag te schenken. Dat gebeurt met verjaardagspakketten die de vzw op maat van deze kinderen samenstelt. Het proefproject is een primeur voor West-Vlaanderen en gaat begin mei van start.

“Binnen ons Brugs samenwerkingsverband van OCMW Brugge, de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen en CAW Noord-West-Vlaanderen zijn we er ons van bewust, dat kinderen in kwetsbare situaties vaak uitgesloten worden en veel elementaire zaken moeten missen, zoals een verjaardag vieren,” zegt Liese Rosseel, projectbegeleider van GBO Brugge. “In onze zoektocht naar een antwoord hierop, maakten we kennis met de vzw Feestvarken uit het Antwerpse Malle. Zij werken ondertussen al samen met 40 andere OCMW’s voor hun verjaardagspakketten, maar waren nog niet actief in West-Vlaanderen. Daar komt nu verandering in.”

“Jammer genoeg zijn er veel kinderen in ons land die niet uitkijken naar hun verjaardag,” zegt Koen Hendrickx van vzw Feestvarken, “omdat hun ouders financieel niet in de mogelijkheid zijn om ze een feestje of een cadeau te geven. Ze worden wakker op hun verjaardag en gaan niet naar school, omdat ze geen taart of snoep hebben om uit te delen. Onze vzw stelt verjaardagspakketten samen voor kinderen tussen 1 en 12 jaar. Elk pakket bestaat uit een splinternieuw, eigentijds cadeau en feestartikelen, zoals ballonnen, bekers, een vlaggenlijn en een traktatie om op school uit te delen. De gezinnen die in aanmerking komen, hoeven hiervoor niets te betalen. Onze pakketten worden op maat gemaakt door mensen met een beperking van de vzw Monnikenheide in Zoersel en vzw Ten Dries uit Landegem. Zo werken we mee aan een inclusieve samenleving. Het is ook nodig om mensen te sensibiliseren rond kinderarmoede. Dat doen we door educatieve pakketten en teambuildingactiviteiten uit te werken voor scholen, bedrijven en particulieren. Zo willen we mensen laten nadenken over armoede in onze samenleving.”

“Onze diensten Budgetbeheer en Collectieve Schuldenregeling zullen instaan voor de overhandiging van de pakketten aan gezinnen die bij hen in begeleiding zijn,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “Het ophaalmoment van het feestpakket wordt ook gezien als een gelegenheid waarbij de maatschappelijk werker kan nagaan op welke andere voordelen kwetsbare gezinnen recht kunnen hebben. In een eerste fase nemen we 100 verjaardagspakketten af. Vijftig gaan naar cliënten binnen Budgetbegeleiding, de andere 50 zijn bestemd voor de dienst Collectieve Schuldenregeling. Na een jaar gaan we dit proefproject evalueren, en zullen de partners bekijken of het aanbod verder uitgebreid wordt.”

Deel deze pagina