Fit-o-piste zet senioren in beweging

24
apr
2019

Vanaf 24 april staat er een fit-o-piste opgesteld nabij het lokaal dienstencentrum Ter Leyen te Assebroek. Met de fit-o-piste wil welzijnsvereniging Mintus senioren stimuleren om actief te bewegen op een laagdrempelige manier. Het project kadert in de week van de valpreventie, die op 22 april van start gaat.

Voorzitter Pablo ANNYS: “Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar: het lijkt een banaal cijfer, maar de impact is niet min. Een valpartij heeft voor mensen die de 60 voorbij zijn, vaak grote gevolgen. Er treden breuken op, het herstel loopt soms moeilijk en de mobiliteit van de persoon in kwestie komt in het gedrang. Daarom benadrukken we tijdens de week van de valpreventie dat ‘valpartijen vermijden’ ontzettend belangrijk is.”

De beste manier om dat te doen, zo vervolgt voorzitter ANNYS, is in beweging blijven. Iets wat senioren niet altijd voldoende doen: “Nochtans biedt beweging aan het lichaam tal van voordelen. De gewrichten en spieren blijven soepel, chronische pijnen worden teruggedrongen en beweging zorgt ook voor extra energie om kleine taken uit te voeren. Met de fit-o-piste geven we dat signaal op een spontane manier.”

De fit-o-piste bevat 10 eenvoudige beweegoefeningen die bezoekers van de dienstencentra kunnen uitvoeren. Alles gebeurt op eigen tempo. De oefeningen worden aan de hand van instructiebordjes duidelijk toegelicht. Sportverantwoordelijke Didier Bracke, en ergotherapeut Stéphanie Theuninck begeleiden het project.

De herkenbaarheid van de infobordjes met foto’s, moet zoveel mogelijk senioren over de streep trekken en aan het bewegen brengen.
“Na de Week van de Valpreventie kan de fit-o-piste ook in andere dienstencentra gebruikt kan worden, of uitgeleend aan wie dat wenst. Zo zetten we met Mintus de Brugse bevolking letterlijk in beweging”, aldus nog voorzitter ANNYS.

Deel deze pagina