Coronavaccinaties woonzorgcentra Mintus zijn gestart

13
jan
2021

Deze week zijn in de Mintus-woonzorgcentra de COVID-19-vaccinaties gestart. De eerste vaccins werden toegediend in de wzc’s Ten Boomgaarde en De Zeventorentjes. Tussen 14 en 26 januari komen de andere Mintus-locaties aan de beurt. In totaal gaat het om 765 bewoners. De vaccinatiegraad zal 99% bedragen.

Bekijk hier de videoreportage:

“We zijn uiteraard blij en opgelucht dat het vaccin er is, en dat we vanaf nu de meest kwetsbare ouderen kunnen beschermen tegen het coronavirus,” zegt schepen van Sociale Zaken en Mintus-voorzitter Pablo Annys. “De eerste dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden vanaf nu toegediend, de tweede krijgen de bewoners dan drie weken later. Zeven dagen na de laatste prik is de maximale bescherming door het vaccin een feit.”

Aan de vaccinaties ging een grondige voorbereiding vooraf. Mintus baseert zich op het vaccinatiedraaiboek en alle procedures zijn op voorhand getest in de woonzorgcentra. De Coördinerende Raadgevende Arts ziet erop toe dat alles volgens de veiligheidsvoorschriften verloopt.

“Na de voorbije woelige maanden wilden we de impact van de vaccinatie op de bewoners zo veel mogelijk beperken,” zegt Martin Jacques, directeur van WZC Ten Boomgaarde. “De inentingen gebeurden in de leefruimtes; mensen hoefden zich niet verder te verplaatsen. Alles vond plaats in een gemoedelijke sfeer en met zorg voor onze bewoners. Uiteraard werden ook alle bewoners van de serviceflats ingeënt.”

Het coronavaccin wordt in alle Mintus-woonzorgcentra in flacons geleverd. Uit elke flacon kunnen minstens 6 vaccins worden getrokken. Na het inenten van de bewoners wordt de “overschot” gebruikt om alvast al een deel van het personeel te vaccineren. In WZC Ten Boomgaarde kregen oudere zorgmedewerkers en medewerkers van de nachtploeg voorrang.

“Over de hele organisatie bedraagt de vaccinatiebereidheid bij de zorgmedewerkers bijna 93%,” zegt adviseur Seniorenzorg Frank Debaere. “Collega’s trekken twijfelaars vaak over de streep. In de groep die het vaccin voorlopig niet neemt, zitten heel wat medewerkers die zwanger zijn of zwanger willen worden. Zij mogen het vaccin voorlopig niet krijgen, omdat er nog onvoldoende onderzoeksresultaten bekend zijn over eventuele bijwerkingen bij zwangerschap.”

“We zetten nu een flinke stap vooruit in de strijd tegen COVID-19,” zegt Pablo Annys. “Het nieuwe vaccin zorgt ervoor dat mensen niet meer ziek kunnen worden. Of ze het virus nog kunnen doorgeven, is nog niet duidelijk. Daarom blijven we waakzaam en vragen we iedereen om de coronamaatregelen verder na te leven.”

Deel deze pagina