't Oud Café in WZC Minnewater roept veel herinneringen en gevoelens op

3
jul
2019

Het woonzorgcentrum Minnewater gaat altijd mee met zijn tijd, dat spreekt voor zich. Maar af en toe neemt het WZC ook graag eens een duik terug in de tijd – en dat kunnen de bewoners altijd wel appreciëren.

 ’t Oud Café, dat in de cafetaria van WZC Minnewater werd ingericht, bootst de herbergen van weleer na, met beelden en voorwerpen van vroeger, zoals tapkranen, spaarkasten, oude prijslijsten, glazen en bierviltjes en nog veel meer zaken die deel uitmaakten van het vroegere cafémeubilair.

De fotowand toont het interieur van Café Vlissinghe uit de Blekersstraat, met z'n 500 jaar het oudste café in Brugge.

 ’t Oud Café, een sociaal en welzijnsproject

In het unieke Oud Café in WZC Minnewater kunnen de bewoners elkaar in een nostalgische, herkenbare sfeer ontmoeten. ’t Oud Café wil tal van gevoelens en verhalen oproepen, die mensen kunnen delen met medebewoners of medewerkers. Ze kunnen een kaartje leggen, genieten van een goed gesprek, een gezelschapsspel spelen en nog zo veel meer.

“’t Oud Café heeft dus een uitgesproken sociale dimensie, en zorgt ervoor dat bezoekers en bewoners altijd een aanknopingspunt voor een goed gesprek hebben”, zegt Pablo Annys, voorzitter van de welzijnsvereniging Mintus. 

Maar er is meer. In deze aparte, vertrouwde omgeving kunnen de medewerkers van het WZC Minnewater er ook “reminiscentie-activiteiten” voor de bewoners organiseren. Met deze activiteiten worden mooie herinneringen aan vroeger bovengehaald. Zij geven de bewoners een gevoel van zekerheid en versterken ook hun identiteit.

Vele handen

Voor de inrichting van ’t Oud Café is niet over één nacht ijs gegaan. De eerste plannen hiervoor werden enkele jaren geleden al gesmeed door Georges Cattoor, voorzitter van de vrijwilligers, en WZC-directeur Luc Gryson. Tal van vrijwilligers gingen aan de slag om attributen te verzamelen. Een vrijwillige timmerman bouwde het houten café, twee vrijwilligers hebben het geschilderd en behangen, en de medewerkers van het team Animatie verzorgden de inrichting. 

“Met ’t Oud Café werd een mooie, maar ook zinvolle invulling gegeven aan de WZC-cafetaria. We zijn ervan overtuigd dat iedereen hier graag zal vertoeven en herinneringen uit de tijd van toen zal ophalen”, besluit Pablo Annys.

Deel deze pagina